Dünya’nın En İyi 10 Hakemi Listesinde: Cüneyt Çakır

Tarihe geçmiş Türk hakemler arasında kesin bir şekilde yer alan ve Dünya’nın en iyi 10 hakemi listesinde 13 puan ile 8. Sırada yer alan Çakır, 10 yaşından 17 yaşına dek Kartalspor’un altyapısında futbol oynamıştır. 1994 yılında daha 17 yaşında iken hakemliğe ilk adımını atmış ve kariyeri için bir başlangıç adımı atmıştır. 1997 yılında C klasman ve 1999 yılında ise B klasman hakemi olmuştur. Beşiktaş A.Ş.- Samsunspor Paf Ligi maçı TFF kayıtlarında bulunan ilk yönettiği maçtır ve 1. Yardımcı hakem olarak görevini gerçekleştirmiştir.

Çakır’ın Başarılı Hakemlik Kariyeri

Süper Lig’deki ilk çıktığı maçı 29 Eylül 2001 tarihli MalatyasporÇaykur Rizespor maçıdır. 17 Mayıs 2014 tarihine kadar profesyonel Türk liglerinde toplamda 413 maçta görev yapmıştır. 2006 yılında FIFA kokartı takmaya hak kazanan Cüneyt Çakır, gösterdiği başarılardan dolayı 2007 yılında Avrupa’nın yetenekli hakemlerinin davet edildiği Karl Ericson ‘un yönetimindeki Mentör Programı ‘na davet edilmiş ve bu alandaki üstün başarısı sebebi ile UEFA tarafından üst düzey müsabakalarda görevlendirilme şansını elde etmiştir.

Cüneyt Çakır kariyerinde 100 ‘ün üzerinde uluslararası müsabaka yönetmiştir. Cüneyt Çakır‘ın hakemlik kariyerini oluşturan taşlar ise şu şekildedir:

UEFA Şampiyonlar Ligi Finali 2015 – UEFA Şampiyonlar Ligi ‘nde final yönetmiş olan ilk Türk hakem.

FIFA Dünya Kupası 2014 Brezilya – 40 yıllık bir aranın ardından Dünya Kupası’nda ilk Türk Hakemi ve Yarı Final yöneten ilk hakem.

UEFA EURO 2012 – 2 adet maç ve Yarı Final Karşılaşması – Finalin Dördüncü Hakemi

FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası 2012 Yılı Final

UEFA Şampiyonlar Ligi – Yarı Final 2012

UEFA Avrupa Ligi – Yarı Final 2010-2014

FIFA U20 Dünya Kupası Kolombiya 2011 Yılı Yarı Final ve Açılış Maçı

FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye 2013 Yılı Açılış Maçı

UEFA U21 Avrupa Şampiyonası 2009 Yılı Yarı Final

UEFA U19 Avrupa Şampiyonası 2007

Cüneyt Çakır Hakemliği Bırakıyor

Türk futbolu açısından önemli bir kariyere sahiplik eden ve FIFA kokartlı hakem olan Cüneyt Çakır, hakemlik görevini bırakıyor. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi Cüneyt Çakır’ın Merkez Hakem Kuruluna (MHK) başvuru yaptığı konusunda çeşitli açıklamalarda bulunmuştur.

Bu açıklamalardan sonra da Cüneyt Çakır’ın aktif hakemlik kariyerini sonlandırdığı haberi geldi. Türk hakemliğine olan hizmet görevini alt kategorilerde yer alan hakemlere eğitim vererek devam ettirmek istediğini belirtmiştir.

Cüneyt Çakır, üç kez Avrupa Şampiyonası’nda ülkemizi temsil etmiştir. Üst üste 5 turnuvada görev alarak üç kez yarı final seviyesinde maç yönetme başarısını göstermiştir. 2015 yılı Şampiyonlar Ligi finalinde de görev almıştır. Sayılamayacak kadar fazla turnuvada Türk futbolunu en güzel şekilde temsil etmiştir. Türk hakemliğine yakışır bir şekilde görevini yerine getirmiş ve yakışır bir şekilde de görevinden ayrılmıştır.